«

»

Feb 21

Benarkah Dua Kapal Dagang ZIM Milik Israel?


Benarkah Dua Kapal Dagang ZIM Milik Israel?

Kecoh di kalangan cai-cai PR yang mendakwa Malaysia mempunyai hubungan dagang dengan Israel apabila dua buah kapal dagang iaitu ZIM Atlantic dan ZIM U.S.A. berlabuh di Pelabuhan Kelang…

Mereka seolah-olah cuba menutup pekung Anwar yang membuat kenyataan menyokong Israel baru-baru ini dengan menimbulkan fitnah ini… Mereka berterusan mendakwa bahawa Malaysia menjalankan hubungan dagang dengan Israel dan mendakwa dua kapal tersebut datang terus ke Malaysia dari Israel…

Di sini eXception ingin memberitahu… Memang benar dua kapal dagang itu milik syarikat perkapalan ZIM. Dan memang benar syarikat ZIM itu merupakan sebuah syarikat yang dipegang oleh syarikat Ofer Group yang merupakan pemegang syer terbesar Israel Corporation… Hakikatnya ZIM BUKAN DIMILIKI OLEH KERAJAAN ISRAEL… Walaupun Ofer Group berpangkalan di Haifa, Israel…

Malah…

Dua buah kapal dagang itu bukanlah terus dari Israel menuju ke Malaysia… Hakikatnya… Kapal dagang tersebut hanya membawa barangan dagangan dari negara-negara pengeksport dan dihantar ke negara-negara pengimport… Sebagai contoh Kapal ZIM Atlantic adalah dari Xiamen, China kemudian singgah di beberapa negara termasuklah India, Jerman, United Kingdom, Belgium, Belanda, Cyprus dan termasuklah Israel sebelum kembali semula ke Xiamen…

Hakikatnya kapal ini membawa barang dagangan dari negara lain singgahannya selain dari Israel yang dieksport ke Malaysia…


Jadual perjalanan ZIM Atlantic bagi urusan Import

Jadual perjalanan ZIM U.S.A. bagi urusan Export

Ini sangat jelas blogger-blogger hanjing PR seperti Milo Suam dan Anak Sungai Derhaka memutar belitkan fakta sebenar… Baca sendiri antara kenyataan Anak Sungai Derhaka di dalam blognya…

“Lihat dengan mata kepala anda sendiri bagaimana media propaganda United Malays No Otak, Umno menyerang Anwar Ibrahim kononnya beliau menyokong Israel, sepatah kenyataan beliau diputar belitkan siang dan malam.

Namun hakikatnya, ini semua sekadar sandiwara untuk menutup hubungan dagang mereka dengan Israel. Depan rakyat mereka berlagak jadi hero Palestin, berlagak anti Israel untuk meraih undi Melayu, tapi di belakang? Ptuih!”

Anak Sungai Derhaka dengan sengaja cuba memfitnah Kerajaan Malaysia atas niat yang jahat kononnya Kerajaan Malaysia menjalinkan hubungan dagang dengan Israel… Sedangkan hakikatnya kapal dagang tersebut hanyalah sebagai vessel atau pengangkutan barangan yang dieksport dari negara lain selain dari Israel ke Malaysia…

Malah Milo Suam juga tanpa segan silu turut memutar belitkan fakta sebenar…

“Buat pengetahuan anda, kedua-dua kapal Israel ini berlayar terus dari Haifa, Israel ke Pelabuhan Klang. Apa maknanya?”

Malah ZIM Atlantic dan ZIM U.S.A. menggunakan bendera Liberia… Bukan jalur gemilang seperti didakwa oleh Tranungkite…


Bendera Israel kah ini?

Malah jelas sekali dua kapal ini didaftarkan di Monrovia… Adakah Monrovia terletak di Israel??

Di manakah letaknya MONROVIA?? Monrovia terletak di dalam negara Liberia… Bukan Israel… Malah… penggunaan bendera Liberia pada kapal bukanlah satu ‘decoy’ atau penyamaran… Walaupun menggunakan bendera Liberia, pendaftaran kapal itu masih boleh kita dapati dengan mudah dan mendapatkan negara daftarnya yang sebenar…

Pasti Milo Suam dan Anak Sungai Derhaka akan TERKANTOI apabila eXception tunjukkan jadual perjalanan kapal dagang ini… Seperti mana terkantoinya mereka apabila terbukti tiada penyelewengan berkaitan dengan NFC…

Apapun… Kepada Anak Sungai Derhaka dan Milo Suam, teruskanlah memfitnah… Kerana setiap fitnah anda… Bakal dikantoikan berulang-ulang kali oleh KAMI blogger-blogger pro BN…

Soalan untuk Milo Suam dan Anak Sungai Derhaka… Pelabuhan Kelang tu kat mana? Perak? Pahang? Johor?

Sumber Fitnah

Video : Adakah Anwar yang membenarkan Kapal Israel ini berlabuh di Malaysia?

Dua buah Kapal Israel di Pelabuhan Klang (Westport)

Sumber Fakta

Kapal Israel:Menjawab Kebodohan Pak Pandir Jingga 13

KAPAL ISRAEL MASUK MALAYSIA ??? ADAKAH INI BENAR ATAU PENIPUAN PAKATAN HARAM ???

Penipuan PR….Kali ni kapal Israel pulak berlabuh di Port Klang…

Port Kelang Import Schedule (Serch for ZIM Atlantic)

Port Kelang Import Schedule (Search for ZIM U.S.A.)

Voyage Details ZIM Atlantic

Voyage Details ZIM U.S.A.

ZIM Management

ZIM U.S.A.

ZIM Atlantic


42 comments

Skip to comment form

  1. Anonymous

    bro, apa yg tak betolnya..mmg la itu kapal yahudi..apa yg susahnya..cuba gogle company tu :

    officail company website :
    http://www.zim.com/content.aspx?id=161&l=4

    mmg kita dah dealing dgn yahudi lama dah…cuba malaysia ni tak iktiraf bab political militiry jee…

  2. eXception

    Hang dah baca bebetul ke? Memang la kapal tu owner dia company Yahudi… Kapal tu cuma bawak barang dari negara lain sahaja… Yang hang kalut pesal? Hang nak kata kapal Yahudi tak boleh berlabuh kat Malaysia? Selagi kapal tu didaftarkan di atas nama negara lain, selagi itu tidak menjadi masalah kapal itu berlabuh di Malaysia… Melainkan kapal tersebut mengibarkan bendera Israel dan didaftar di atas nama Israel… Memang Malaysia tidak mempunyai hubungan diplomatik apatah lagi hubungan dagang dengan Israel… Hakikatnya kapal itu hanya mengangkut barangan yang diimport/eksport dari negara selain Israel ke Malaysia… Jika kau tengok dlm jadual perjalanan kapal tersebut… Antara negara persinggahan termasuklah Turki… Yang mana kedutaannya di Malaysia menjadi tempat perlindungan Anwar apabila Saiful Bukhari membuat laporan Polis diliwat… So kesimpulannya… LU PIKR LA SENDIRI!! Ada otak pakai… Ada akal pakai… Ada bijak hang pi gadai…

  3. Kalsium TInggi

    Semua orang tau kapal ini di daftar di USA…sebab itu nama dia ZIM U.S.A…dan ada juga ZIM BARCELONA iaitu didaftar di SPAIN!!!!! hhahhahah….dan membawa FLAG SEPANYOL…jika KAPAL INI BERLABUH DI PORT KELANG…urusan cukai PELABUHAN dan Perniagaan akan diuruskan OLEH syarikat PEMILIK KAPAL!!!!! takdak kena mengena Bendera "LIBERIA" tu…yang tu macam lu register NOMBOR PLATE KENDERAAN llaaaa…sebabtu ada orang KELANTAN pakai PLATE PERAK sebab register di negeri tu…janganlah terlalu "DANGKAL" sampai hujah ni pun nak guna…..hahaha…sebenarnya tiada masalah berurusan dengan YAHUDI kerana berlaku juga pada Zaman NABI S.A.W …tetapi UMNO begitu RANCAK mewarwarkan kepada RAKYAT bahawasanya mereka menetang ISRAEL…ada beza ISRAEL…YAHUDI…ZIONIST…tetapi pd HAKIKATNYA kita menerima URUSAN URUSNIAGA daripada pemilik YAHUDI…. jadi rumusannya, "UMNO MENENTANG NEGARA HARAM ISRAEL, TETAPI BERURUSNIAGA DENGAN YAHUDI"…dan itu mencerminkan dasar parti…jadi tindakan mereka dalam mengutuk DSAI itu adalah Tindakan "TALAM 2 MUKA"… KAPAL MISI GAZA dimilik dan ditajai oleh NGO Malaysia, di Halau oleh pihak ISRAEL…iaitu KAPAL RACHAEL CORRIE dan Mavi Marmara…walapun kapal tersebut didaftarkan di "TURKI"… sebenarnya isu ini bukanlah masalah kapal itu berlabuh di PORT KELANG tetapi lebih kepada mencerminkan POLITIK Parti Pemerintah yang "tidak mengiktiraf negara Haram Israel, tetapi menerima Urusaniaga Syarikat Israel"…hahaha…anda boleh nilai MAINAN POLITIK yang mengucar kacirkan orang MALAYSIA….walaupun kapal itu hanya singgah untuk membeli COKLAT DAIM dan HESKEY LANGKAWI…tetapi ianya menguatkan lagi dakwaan PIMIMPIN UMNO BERSANDIWARA dalam ISU ISRAEL…seperti juga Kilang INTEL dan AMD di Penang juga milik yahudi…jadi sia2lah MEREKA selama ini mebawa slogan "BOIKOT YAHUDI dan US" kerana rupanya …ada orang main wayang… SEPERTI MENEPUK AIR DI TALAM TERPERCIK KEMUKA SENDIRI…..dan ianya melukakan hati Peminat UMNO, PAS, PKR tetapi tidak MIC, MCA, DAP

  4. Anonymous

    dh hg dk mkn kfc, mcd,beli nike apple apa suma tu xdak kn mngena yahudi ka?? otak tu jgn bfikiran sempit sgt…dh lama dh brngn yahudi neh kt msia…yg hg dk gn intrnet neh sp yg wt klu bkn yahudi tu?? kta x iktiraf krajaan israel…n x sokong apa yg israel wt kt palestin…cm anwar sorg ja kt msia yg sokong kslmatan israel…klu dh sokong kslmatan x ka kira dia iktiraf negara israel???

  5. eXception

    Ha ha ha ha… Harap nama je Kalsium Tinggi, tp dlm otak Karat Yang Tepu… Kerajaan Malaysia tidak pernah menghalang mana-mana syarikat milik Yahudi membuka perniagaan di Malaysia… Cuma… Malaysia menutup pintu dagang dan diplomatik dengan Israel secara terus…

    Memang benar Rasulullah SAW pernah berurusan dengan Yahudi. Tetapi Baginda berurusan dengan kaum Yahudi bukan negara Israel yang pada masa itu masih belum wujud… Ketika itu bangsa Yahudi tidak sekejam Yahudi Zionis sekarang akibat pengaruh ajaran sesat Dajjal Laknatullah yang disebar oleh ahli Illuminati…

    Sebagai pemimpin Islam sememangnya Kerajaan Malaysia menentang penubuhan negara haram Israel. Ini bukan bersifat talam dua muka… Apatah lagi bermuka-muka macam Anwar… Sememangnya Malaysia tegas… Tetapi sekiranya Malaysia terlalu tegas sehingga SEMUA PRODUK berkaitan Yahudi dilarang, maka Malaysia sekarang takkan pergi ke mana-mana… Kita masih duduk di dalam gua… Tak kenal internet… Tak kenal komputer… Tak kenal telefon… Disebabkan pemikiran sempit macam hang ni la… Maka pemikiran rakyat Malaysia jauh kebelakang…

    Cuba hang belek komputer hang pakai tu jenama apa, apa prosessornya… Adakah hang menggunakan telefon bimbit yang dikeluarkan oleh syarikat Yahudi? Adakah hang sedar bahawa kehidupan sehari-hari kita semua berkait dengan syarikat Yahudi?? Dari pakaian, makanan, alat komunikasi, alat elektrik, alat elektronik… Semua keluaran syarikat Yahudi… Apa kata kalo aku cabar hang sebagai langkah pertama hang tidak menyokong Israel dan Yahudi, hang buang segala harta benda hang yang berkaitan dengan Yahudi ke dalam sungai… Sanggup??

    Kerajaan Iran sekalipun walapun dalam menentang Israel, masih lagi menggunakan produk Yahudi… Malah sedar atau tidak Presiden Iran juga berketurunan Yahudi…

    Teruskan menyempitkan fikiran hang tu, maka hang tak ke mana laa… tang tu je laa…

    Boikot Isreal tak bermakna kita menyekat semua produk dan barangan keluaran syarikat bangsa Yahudi…

    Kerajaan Malaysia bertindak bijak dengan membuka peluang syarikat Intel dan AMD membuka kilang di Malaysia agar menjadikan harga komputer menjadi semakin murah dan lebih ramai rakyat mampu memilikinya…

    Malaysia memerlukan produk mereka atas beberapa sebab… Pertama untuk teknologi… Ini kerana Malaysia tidak mempunyai kepakaran setinggi kepakaran mereka… Maka produk-produk seperti Nokia, Motorola, Microsoft, IBM, HP, Apple mudah sekali didapati di pasaran… Kita perlukan teknologi ini untuk memudahkan komunikasi… Memudahkan tugas di pejabat, memudahkan tugas di rumah, memberikan kita hiburan… Produk ini paling penting… Tanpa teknologi… Maka Malaysia akan mundur… Ketinggalan zaman… Nak cari arah kiblat pun masih nak berpandu arah bintang…

    Ini bukan kisah menepuk air di dalam talam atau meludah ke langit… Tetapi ini kisah pemikiran kita… Jika kita menyempitkan pemikiran kita, maka sampai sudahlah kita terkongkong dengan idealogi sempit itu sampai la anak cucu… Apa yang penting jangan bersikap HIPOKRIT…

    Apa yang penting Kerajaan Malaysia tetap dengan pendirian Menentang Penubuhan Negara Israel serta Menentang Pembunuhan Rakyat Palestin… Tetapi pendirian tersebut hanya pada negara Israel dan pemimpinnya…

  6. Anonymous

    hang ni terlebih kalsium kot, sbb tu dunggu sesangat.. hang tau tak beza yahudi dengan israel? gi balik semula mengaji..

  7. Anonymous

    Ape punye bahalulnya Kalsium Tinggi tapi akal terbantut tu?? Liberia tu kat USA ke??? Sape yang kata ZIM USA daftar kat USA, ZIM Barcelona daftar kat SPAIN??? Lain kali baca penerangan orang lain betul2… jangan baca gune mata kat bontot, memang la tak faham2….

  8. Anonymous

    aiseh ada gak cai2 Fuckatan Rogol nk wat komen bijak..hahahaha(tak tahan glak beb) aku rekemen kat cai2 bangang yg xtau apa pasal trading ka shipping ka courier ka atau yg mana2 berkenaan, korang tolg diam leh dak lg korang komen lg bangang lak aku tngk, tu la kici2 org sruh blaja ni dak kira nk cr pasai ngan org len sbb tu bila bsaq bangang tahap kritikal…
    zim mmg milik org yahudi ashkenazi israel tp zim bkn entiti kerajaan israel pun, dh nama pun international shipment jd semua continental diaorg redah, n jgn lupa lak smua shipment ada gak trade transaction antara pengendali kapal2 dagang len jd mnkin ada gak brg2 yg untuk transit ke kapal len mcm maersk ke ataupun hyundai,kalu camtu cai2 PR nih xyah guna komputer la sbb core semiconductor part pun masih lg di buat dlm negara israel… tp smua org tau cmpany intel dr usa tp rmai yg xtau R&D terbesar intel adalah kat israel…kita leh guna kemajuan diaorg untuk kebaikan diri sendiri, sbb diaorg pun cedok dr ilmu org islam untuk perkembangkan teknologi2 trkini… back to kapal dagang, operasi kapal dagang nih bknnya one way shoot trip n then patah blk ke tmpal port asal(gila ke nk wat camtu x pk ke pasal rugi) itu pasai la kebnyakan kapal2 dagang di dunia ni amik konsep way round commodities dr point ke satu point mengikut route yg diaorg lalu, kalu satu pusingan buley buat 10 negara diaorg leh gain profit ngan access la untuk cargo agent serata dunia, x semestinya diaorg bw satu trip cargo nest mana2 negara dlm satu masa mesti la diaorg cr mana2 agent yg nk guna service diaorg, malaysia mmg x trkecuali… dan yg ni smua kena ikut kod2 perairan antarabangsa…
    untuk pengetahuan, jika nk established perjanjian dagang antara mana2 negara mesti la kena ikut prosedur beb, ia mesti melibatkan agensi berkaitan dlm komoditi n perdagangan dlm kerajaan, dan kerajaan tu mesti mengiktiraf negara yg mahu berhubung dlm perdagangan tu mesti wujud.. dan sedia maklum la malaysia langung x pnah iktiraf kewujudan israel pun,jd not to go panjang citer malaysia langsung x pnah ada perjanjian perdagangan ngan negara haram yahudi tuh.. jgn lak disebabkan ada nama DAGANG kesemuanya buley diperdagangkan.. guna la akai cket…

  9. Anonymous

    Benarkah Dua Kapal Dagang ZIM Milik Israel? mmg benar laa..alahai ni pun bengap sgt ker, tgk lah link profile comp dia ni..kot ye nak spin pun agak2 laa…apa nak pelik bebenor..aiseyman..awat yg dok kalut ni….

    http://www.zim.com/content.aspx?id=161&l=4

  10. Anonymous

    bro, lu tak keje shiping dgn forwarding lu nak melalk pasai apa..bodoh betul…kat malaysia ni berapa byk comp yg dok delaing hantar barang dgn terima barang dari israel…kene dpt permit dr MITI jee..so..mmg la kita dealing bussness dgn israel ni cuma tak boleh terima bab ketenteraan jee..so apa yg puak2 pakatan tu kata betol laa..company tu asal dari israel jawapan dia betol..kita berdagang dgn israel..jawapan dia pun betul…lain kali jgn dok tulis setakat copy and paste..do ur homework la berok..kahkahkah

  11. zulu

    hahahahahahha baru je aku kenakan seseorang pasai ni… memang tak reti membaca n menGOOGLE la derang semua ni… asyik2 nak salahkan kerajaan… pi tanya betui2 la dlu, selidik apa yg patut.. ni tak KENA SUAP JE……

  12. eXception

    Aduyai berapa kali la aku nak bgtau… Hang dah baca habis ke artikel aku? Ada aku nafikan yang kapal tu BUKAN kepunyaan company Israel? Aku cuma cakap kapal tu cuma didaftarkan di negara lain supaya membolehkannya berlabuh di negara-negara yang menyekat mana-mana kapal yang didaftar di Israel dan mengibarkan bendera Israel… Hang ni baca ke tak? Pastu dok melalak dalam ni… Ntah hape hape laa… Aku rasa la ko tu YANG BENGAP… Pasal dlm otak ko dok pikir nak spin jer… So bila baca artikel aku, masuk dlm otak ko jd berpusing-pusing… Keluar pun berpusing-pusing… Stupid…

  13. eXception

    Ni lagi satu tak faham… Ko dah baca ke artikel aku ni habis-habis? Aku maksudkan perdagangan terus antara Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Israel… Aku tak sebut pun mana-mana company di Malaysia tak boleh berurusan dengan company dari Israel… Ni lagi satu lok lak… Standard otak cai PR… Apa yang masuk dlm otak berpusing-pusing… Jadi tunggang terbalik… Aduyai… Mungkin ko banyak sgt baca Malaysiakini dgn Harakah… Ha ha ha ha ha ha…

  14. Anonymous

    pencacai pakatan ni tak akan percya walaupun fakta nyata telah di kemukakan..mereka hanya percaya info dari kalangan bloger kaum mereka..sudah tertutup minda mereka utk menilai betul dan salah..akal fikiran sudah tidak berfungsi dgn baik,.sudah seperti lembu.

    Benda ni mudah saja nk fhm,selagi kapal itu didaftarkan di negara lain dan bkn israel maka ia boleh berlabuh di malaysia,kalau pn kapal itu milik israel tetapi di daftarkan di negara lain dia boleh juga berlabuh di malaysia..bagi pihak malaysia tiada kuasa menghalang kapal tersebut selagi ia tidak melanggar undang2 antarabangsa yg ditetapkan..ini lah dikatakan perdagangan antarabangsa yg merentas sempadan..apakah pencacai ini cuba menyekat malaysia berdagang di peringkat antarabangsa?kalau begitu pencacai pakatan ini cuba melemahkan ekonomi malaysia..itulah sumbangan pakatan..

    Andaikata kapal milik malaysia iaitu misc didaftarkan di israel maka kapal tersebut tidak boleh berlabuh di malaysia wlaupn kapal itu milik malaysia sndiri,ini contoh mudah..kalau masih tak fhm juga,otak kelian memang lembu

  15. coultz24

    .tgk cni

    http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1491138
    http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1327756

    Buka mata jgn tgk pada Flag!!!!! TGK OWNER!!!!

    ZIM ATLANTIC
    Administrative Information
    Home port:Monrovia
    Class society:Lloyd´s Shipping Register
    Build year:1996
    Builder*:Hdw Kiel – Kiel, Germany
    Owner:Ofer Brothers Group
    Herzliyya, Israel
    Manager:Zim Integrated Shipping Services
    Haifa, Israel

    ZIM USA
    Administrative Information
    Home port:Monrovia
    Class society:Lloyd´s Shipping Register
    Build year:1997
    Builder*:Hdw Kiel – Kiel, Germany
    Owner:Ofer Brothers Group
    Herzliyya, Israel
    Manager:Zim Integrated Shipping Services
    Haifa, Israel

  16. Anonymous

    mangkok fuckatan ni phm ke x ni ? malaysia x iktiraf negara haram israel..syarikat milik yahudi yg didaftarkan di negara lain xkan ko nak libat sama ngan hubungan diplomatik bodo….kat negara israel pon ada org arab so ko nak cop sume rakyat israel tu zionis ka ? bodo

  17. Anonymous

    Pakatan Rasuah ni memang kaki penipu dan fitnah , semuanya perangai munafik sebarkan berita palsu . berita fitnah pasal kapal ini hanya untuk menutup isu sebenar iaitu Anwar yang akan tetap menyokong dan menjaga keselamatan israel !

  18. eXception

    Hoi!! ASSHOLE!!! Hang dah baca perenggan kedua artikel kedua aku!!?? NAH BUKAK MATA LUAS-LUAS!!!

    "Di sini eXception ingin memberitahu… Memang benar dua kapal dagang itu milik syarikat perkapalan ZIM. Dan memang benar syarikat ZIM itu merupakan sebuah syarikat yang dipegang oleh syarikat Ofer Group yang merupakan pemegang syer terbesar Israel Corporation… Hakikatnya ZIM BUKAN DIMILIKI OLEH KERAJAAN ISRAEL… Walaupun Ofer Group berpangkalan di Haifa, Israel…"

    Lain kali… BACA HABIS-HABIS BUNGUKS!!! Masih dok nak pusing… pusing… pusing… pusing… Tang tu jugak… Tak ke mana…

    Aduhai… Cai PR ni adakah otak mereka letaknya di KEPALA LUTUT???

  19. Anonymous

    ni lagi satu bengap punya Pakatan Rasuah , company daripada Israel jadi daripada situ boleh buat kesimpulan Malaysia ada hubungan rapat hahahaha lawak sungguh oiii .. dulu nik ajis bangga pasal Tesco ada kat kelantan dan kata ia lambang kemajuan kelantan, dia lupa ke siapa bapak tesco tu?? bab komputer dan program yang korang pakai tu daripada mana agaknya ?? 98.9 peratus komputer hardware yang digunakan semuanya ada kilang kat Israel .

    Barang daripada Isreal pun bukannya direct terus ianya macam company singapore ambik barang dari Israel dan company singapore tu akan berdagang dengan malaysia , bukan direct dari Israel !! memang sah bangang dan penipu yang hanya tau buat fitnah kau ni.

    Pakatan Rasuah terpaksa cerita palsu semata-mata nak selamatkan anwar yang terang-terang menyatakan sokongan terhadap Israel dari segi keselamatan dan tentunya akan mengiktiraf tanah Israel.

    Malah semasa annapolis summit 07 anwar juga telah menandatangani surat lobi pada 2007 supaya kerajaan Amerika Syarikat (AS) mengutamakan konsep two state solution atau penyelesaian dua negara bagi menyelesaikan konflik Israel-Palestin. jadi baruah bush masa tu selepas kena pecat dari kerajaan kerana kaki sodom

  20. Anonymous

    mangkuk penyokong hj anwar gay israel ni…suruh pindah jadi warganegara Israel lagi baik…kat tepi jalan pun hj anwar gay boleh sondol juboq korang…..melalak kat malaysia buat abih air mani anwar gay je lah…..

    pindah israel lah anjing-anjing anwar gay!

  21. eXception

    Oh ya… Lupa aku nak beritahu… Dalam dok cai-cai PR hina Yahudi, adakah mereka sedar bahawa salah seorang isteri Rasulullah SAW yang bernama Safiyyah adalah berketurunan Yahudi?? Rasulullah tak pernah pandang hina kepada isteri Baginda… walaupun Safiyyah dari keturunan Yahudi…

  22. Anonymous

    Perlukah berurusan dgn israel?

    owner ke tukang buat screw kapal ke? tukang buat bendera kapal ke….kalo itu jews,
    tak perlulah berurusan.

  23. eXception

    Ni satu lagi mangkuk tingkat yang tak gunakan otak ketika memberikan komen…
    Hang tak rasa ke yang hang pun berurusan dengan Israel secara tak langsung??
    Cuba hang belek komputer hang pakai tu… 80% daripada komponen komputer hang pakai adalah dihasilkan oleh kilang orang yahudi… 80% daripada isi rumah ko adalah produk Yahudi… Ko tak rasa malu ke?? Apakata kalo ko humban segala barangan ko yang ada kaitan dengan Yahudi ke tempat pembuangan sampah… Dari tv, komputer, peti sejuk, kipas, pakaian, kamera, telefon bimbit… Toksah la nak tipu yang barangan ko pakai xde kena mengena dgn Yahudi…

    Kita boleh berurusan atau berdagang dengan Yahudi… Sebab kita memerlukan produk serta teknologi yang kita tidak ada…

    Bayangkan jika Malaysia langsung tidak berurusan dengan mana-mana Yahudi sejak merdeka… Apa akan jadi…

    Komputer disekat masuk ke pasaran Malaysia…
    Telefon disekat masuk ke pasaran Malaysia…
    Barangan disekat masuk ke pasaran Malaysia…
    Kenderaan import disekat masuk ke pasaran Malaysia…
    Barangan elektrik disekat masuk ke pasaran Malaysia…

    So apa jadi Malaysia sekarang?? Kita masih lagi dok dalam pondok buruk beratap rumbia dengan diterangi lampu minyak tanah…

    Hiburan kita hanyalah wayang kulit…
    Komunikasi kita hanyalah melalui burung…
    Negara tidak membangun… Menjadi mundur…
    Sebab teknologi yang diperlukan tidak ada…

    Perlu diingatkan di sini, yang berurusan dengan company Yahudi ialah company di Malaysia… Bukan Kerajaan Malaysia…

  24. Anonymous

    ngko ni kapir ke eXception???? cara ngko cakap ni macam ngko ni yahudi pun ada,macam zionis pun ada malah macam israel paling tepat aku rasa.pemimpin ngko dah cakap ada ngko cakap tak de .ngko diam lah .lagi byk ngko cakap lagi byk ngko tunjuk bodoh ngko tu.simpan utk isu lain pulak."Perlu diingatkan di sini, yang berurusan dengan company Yahudi ialah company di Malaysia… Bukan Kerajaan Malaysia…" klu tak de kebenaran kerajaan mcm mana nak niaga beb. ini international punya bisness,kerajaan tak perlu tau ke???? tu la pasal aku ckp ngko diam je ,nanti satu dunia tau ngko ni takde otak .dah pgi tido ,,,suhhh…suhhhh….

  25. eXception

    Aaaaa?? Apaa??? Nko Tapir??? Ha ha ha ha ha…
    Patutlah perangai pun mcm tapir… Otak lagi la mcm tapir…
    Di sini aku nak maklum, buka semua Yahudi ni ZIONIS…
    Jika benar semua Yahudi ni Zionis…
    Maka nko juga melabelkan isteri Rasulullah iaitu Safiyyah juga Yahudi Zionis…
    Mungkin ko dah tak tahu apa nak jawab dan tak dapat nak sangkal komen aku maka PROVOKASI sahaja jalan terakhir… Ha ha ha ha ha ha ha ha!! Troll lol lol lol lol lol lol lol!!
    Tu laa… masa sekolah dulu banyak memain… ponteng kelas… kan dah jd BODOH MACAM TAPIR…

  26. pukimaq

    La jangan korang tak taw.Tu hadiah dari Yahudi pada sayangku.

  27. evil

    kalau nak ikut Rasulullah, ikut lah dalam semua bab…jangan pilih-Pilih.
    jangan pilih bab itu memberi untung kepada kita saja….ini sama perangai macam yahudi.

  28. Anonymous

    Kalau semua nak tau… Boleh kata semua nabi kecuali Rasulullah SAW adalah keturunan yahudi… Zionis ke tu?

  29. eXception

    Dah tentu kita memilih perkara yang memberi keuntungan kepada rakyat khususnya umat Islam…
    Takkan nak pilih perkara yang membawa kerugian dan tidak membawa manfaat…
    Ko kenal ke perangai Yahudi? Ko pernah berkawan denga Yahudi?
    Tolong story sket kat aku cmne perangai Yahudi??
    Tolong laa… Ko kata ko kenal kan? kan? kan?
    Siapa member ko tu? Shimon Peres? Benjamin Netanyahu? Ehud Barak?

  30. eXception

    Maaf ya bukan semua Nabi… Cuma ada beberapa Nabi selepas Nabi Musa sahaja, termasuklah Nabi Harun A.S…

  31. Anonymous

    Jap..Jap Semua

    Ada pemeberi komen yang mencampur aduk kan isu…

    Perhatian nye…sebenarnya ada beberapa isu di sini

    Isu 1 – adakah Kerajaan Malaysia Berdagang dengan Israel
    Ramai yang komen melihat dengan menggunakan kapal Zim ini membuktikan Malaysia berdagang dengan Israel. Itu adalah salah!

    Sebab – Zim adalah sebuah syarikat perkapalan yang menawarkan perkhidmatan membawa barangan import/eksport. dalam menjalankan perniagaannya, Zim telah mendapat kebenaran untuk berlabuh di beberapa perlabuhan. Katakan lah syarikat1 dari negara A hendak mengeksport barangan ke negara B, dan perlabuhan negara A dan perlabuhan negara B adalah antara destinasi kapal ZIM, maka syarikat1 menggunakan perkhidmatan Zim untuk tujuan tersebut. Jadi, berlepasnya Zim dari Haifa, dan salah satu destinasinya adalah Port Klang, tidak boleh diandaikan bahawa wujud dagangan antara kedua-dua negara. Tambahan pula, ada beberapa perlabuhan yang disinggah oleh Zim, sebelum tiba di port klang.

    Contoh mudah ialah perkhidmatan bas ekspres KL-Alor Star. Mana mungkin kita andaikan, kesemua penumpang daripada KL akan turun di Alor Setar, padahal, bus tersebut akan singgah juga di Ipoh dan Penang.

    Isu 2 – adakah kerajaan Malaysia menggunakan perkhidmatan syarikat Yahudi?

    semua maklum urusan eksport/import dijalankan oleh syarikat-syarikat swasta, bukan nya kerajaan Malaysia. Dalam hal ini, di mana logiknya, kerajaan Malaysia menghalang sesuatu syarikat menggunakan perkhidmatan Zim, jika syarikat tersebut melihat Zim membantu dalam urusan perniagaan mereka dengan kos yang mereka mahukan? Jika pembangkang mahu kerajaan bertegas dengan menghalang perkara ini terjadi, pembangkang telah lari dari prinsip yang mereka laungkan – "hak asasi manusia" hahaha..ya "adalah hak kepada syarikat di malaysia untuk memilih perkhidmatan yang mereka mahukan".

    Isu 3 – kerajaan Malaysia talam dua muka dalam menentang Israel

    semua maklum bahawa malaysia tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan israel. ketiadaan hubungan diplomatik ini juga bermaksud 1. malaysia tidak mengiktiraf kewujudan negara israel 2. tiada perdagangan dua hala antara kedua dua negara boleh berlaku. perdagangan dua hala membabitkan kerajaan-kerajaan memerlukan MOU. namun begitu, ketiadaan hubungan dua hala antara kedua-dua kerajaan tidak menghalang syarikat-syarikat persendirian di kedua-dua negara mengadakan urusniaga. walaubagaimanapun, untuk mengelakkan produk-produk Israel memasuki Malaysia dengan menggunakan label "Made in Israel", penglabelan semula produk-produk ini dilakukan di negara ketiga sebelum tiba di Malaysia. Oleh itu, produk-produk tersebut dianggap diimport dari negara ketiga, bukannya Israel. Oleh itu, janganlah kita hipokrit dalam melakukan dakwaan terhadap kerajaan bekerjasama dengan Israel, padahal, di rumah kita pun ada produk-produk dari Israel yang dilabel semula.

    Kerajaan Malaysia konsisten dengan penentangannya terhadap Israel..no to two state solution! Anwar bagaimana?

  32. rakyatMalaysia

    mr eXception…tak payah nak pelik sgt la bile PR buat2 tak faham psal isu kapal ni.
    sedangkan Anwar yg dorang duk sanjung tu pon sokong Israel .
    tak tahu kenapa tp puak2 yg sokong PR ni 'macam' butakan mata , hati + akal fikiran utk terima fakta…ke dorg sengaja, tak tahu lah. kesian kan? tu sb pemikiran dorg berpusing2 agaknye. 'agaknye' lah kan.

    btw, thanx for the information yg berguna dlm artikel ni.

    p/s: dulu aku sbenanye sokong PAS jgk. tp sejak2 PAS join DAP dlm PR ni aku tgk dorg makin caca merba.,makin merepek2, byk guna name rakyat bajet semua rakyat sokong dorg la? perasan! so skrg PR sgt lah buat aku ragu2..kpd penyokong2 PR , fanatik2 jgk tp jgn lah smpai tahap tak reti beza mane salah mane betul. ini buat org lain nmpak korg = bodoh . nmpak sgt dorg mcm nak menangggg je..manusia klau dia bijak.,die tetap mengaku salah klau dia tahu bnde tu salah, dan kate betul pd benda yg betul.

    kesian aku tgk tuan punye blog ni explen + jawab byk kali pd soklan yg terang2 dia dah jawab/tulis dlm artikel tu. haha. saba je la yek :p . aku rase org yg bertanye tu dtg sini terus nak tanye je. bace nye tidak. hahah

  33. eXception

    Biasaklaaa…. Anjing-anjing PR tgh gelabah puyuh dok cover imej Nuar…
    Sebab tu diorang dok meroyan.. Mcm-2 cerita dia dok pusing… pusing… pusingg… last-last diorang yang pening sendiri…

  34. Anonymous

    ramai jgk org bodoh nk tunjuk cerdik di malasyia ni…malunya aku…..kerajaan buat sekolah tanpa yuran pun masih bodoh g.tu punjgn,minta PTPTN free/subsidi.nasib baik kerajaan x ikut permintaan bodoh org bodoh,kalu tidak sampai anak cucu le bodohnya

    tokawe

  35. Anonymous

    You pawned him 'like a sir'! I approve this! :D
    - psicaliph

  36. Anonymous

    bodoh gila eXception…dah yahudi tetap yahudila…dok bg masuk buat apa….duit untung dia bukan dapat kat liberia ka mana ka…kat yahudi la….bangang…

  37. Anonymous

    duit zim labur ke state of israel http://www.globes.co.il/serveen/globes/docview.asp?did=761023

  38. pukimaq

    Seronok betul homo cun memilih bontot dari kapal tu.

  39. Admin

    Bagi simple je la bro, para pembangkang tu ORIGINAL 100% takda otak! Akal mmg tiada! Fakta dah jelas pon masih nak mempertahankan si peliwat tersebut! Membangkang dengan menabur fitnah! Taksub tak bertempat!

  40. Anonymous

    apa yang diberitahu hisyammudin dalam tv3….memang orang israel ada dlm kapal tapi kita tidak benarkan mereka turun kerana seorang israel tidak boleh jejak kaki di malaysia,…perairan kita macamane ek??

  41. eXception

    Satu lagi mangkuk tingkat… Aku nak tanya hang la… orang Israel tu kaki dia jejak dlm laut ke jejak atas kapal?? Kapal tu daftar kat negara mana?? Sekian sahaja soalan aku yang berbunyi jawapan kepada soalan stupid morons hang tu…

  42. HeroTamil

    hikhikhikhikhikhik……

    These guys bukan faham pun apa apa tentang ekonomi…

    MNC…Multi National Company yang melabur kat Malaysia.
    These guys kalau really serious….Suroh jer Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan Selangor halau all the pelabur yang berurusan dgn syarikat syarikat Israel.
    Ada mana mana anjing PR disini berani sarankan kan kat pemimpin kamu?

    Suroh jer si Peliwat tu mengetuai bantahan terhadap MNC yang berurusan dgn syarikat Israel amacam? Kalau dia berani bikin…aku akan turun sama berdemo…aku akan pangkah mana mana parti PR kat kawasan aku.

    Bukan nak cakap apa lah, Pemuja Peliwat/Pengaut PAS nie bukan suka membaca, mereka baca tajuk macam dah tahu isi cerita. Tipikal of them.

    Komen komen yang ada pun, tak mahu baca…setakat syok sendiri.

    Bagi lah jawapan camner pun, fakta setebal buku yellow pages pun.
    They'll not read it.

    They have a saying di myKMU.net,
    Belajar setinggi mana pun Masuk PAS by default STUPID.
    Masuk PKR tak kena liwat punggong, kena liwat minda.

    Aku pun berhujah bukan nak convert Pemuja Peliwat/Peganut PAS.
    Mereka dah TEPU….i just do the xplaining utk mereka di atas pagar jer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *