«

»

Jan 10

PAS Kelantan Tagih Janji Datuk Seri Najib?


PAS Kelantan Tagih Tebatan Banjir Dari Kerajaan Persekutuan. Kerajaan Kelantan Buat Apa?


TUMPAT, 10 Jan: Penduduk Kelantan khasnya di daerah Tumpat tertanya-tanya bilakah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mahu menunaikan janji membina sistem tebatan banjir di jajahan Pasir Mas.

Ini kerana, janji itu masih terngiang-ngiang di telinga mereka ketika Najib berkempen menjelang pilihan raya kecil Pengkalan Pasir 6 Disember 2005 lalu.

“Mana janji Kerajaan Persekutuan untuk membina Sistem Tebatan Banjir di Jajahan Pasir Mas ? Masih ingat janji PM semasa PRK Pengkalan Pasir?” tanya seorang rakan Facebook Mohd Zaki Ibrahim, Adun Kelaboran.

“Masa tu 2005 Najib mari letak batu asas jah….lepas tu balik Perak, tak mari-mari,” jelas Zaki yang juga Setiausaha Perhubungan PAS Kelantan dalam facebooknya.

Hari ni Zaki dan rakan-rakannya (gambar: Zaki baju hijau berjeket di tengah) sempat menyampaikan sumbangan banjir kepada 200 penduduk yang terlibat dengan banjir di Kampung Ana, Tok Oh dan Cherang Melintang, Tumpat.

Baru-baru ini, Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapha Mohamad membuat janji lagi akan melaksanakan projek tebatan banjir di Kelantan jika menang dalam pilihan raya umum akan datang.

Ia melibatkan belanja RM2 bilion iaitu di Sungai Golok.

Keadaan banjir di Kelantan pagi ini semakin pulih apabila jumlah mangsa yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara menurun kepada 3,190 orang berbanding 3,579 orang yang dilaporkan malam tadi.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan berkata jumlah pusat pemindahan yang dibuka masih kekal 22 buah sebagaimana malam tadi iaitu membabitkan daerah Kota Baharu, Tumpat dan Pasir Mas.

“Seramai 3,190 mangsa membabitkan 970 keluarga masih berada di pusat pemindahan di tiga daerah negeri ini.

“Berdasarkan cuaca cerah dan panas kini, mangsa dijangka dibenarkan pulang secara berperingkat apabila keadaan banjir semakin pulih,” katanya.

Bagaimanapun, sehingga kini ia telah mengorbankan tiga mangsa.

Sumber: Haramkah: Mana janji tebatan banjir Najib? (SKIP AD untuk papar page ini)

Pelik betul dengan PAS Kelantan. Masih lagi nak menagih projek dari kerajaan persekutuan? Bukankah Nik Aziz dah keluarkan fatwa, sebarang pemberian UMNO/BN adalah HARAM?? Jadi buat apa dok tadah tangan?

Lagipun kenapa mengharapkan kerajaan persekutuan? Apakah kerajaan negeri tak mampu asyik dok bergantung harap pada ihsan kerajaan persekutuan semata-mata? Masih tak cukupkah pemberian wang ehsan yang kerajaan persekutuan beri? Atau duit tersebut sudah licin disebat oleh pemimpin PAS yang rakus…

Pemimpin PAS memamg rakus, bukan setakat pokok balak disebatnya, duit rakyat, bini orang malah anak orang pun disebatnya… Apa nak jadi lah…

Kepada rakyat Kelantan, jika anda semua nak sangat projek tebatan banjir di Kelantan dari kerajaan persekutuan, mengapa masih lagi mahu bergantung kepada kerajaan negeri yang langsung tak mampu membangunkan negeri? Jadi untuk apa andanya kerajaan negeri jika bukan membangunkan negeri, bukan memperabiskan duit rakyat dan hasil bumi negeri sampai kering?

Oleh itu pada PRU13 nanti, hentikanlah sokongan anda kepada PAS yang tidak membawa sebarang pembangunan kepada Kelantan. Sudah berapa banyak peruntukan kerajaan persekutuan sudah salurkan melalui ECER dan NKEA. Cuba tanya Nik Aziz, berapa banyakkah kerajaan persekutuan dah salurkan kepada kerajaan Kelantan peruntukan? Ke mana perginya semua peruntukan tersebut? Adakah digunakan oleh kroni-kroni Nik Aziz serta pemimpin-pemimpin PAS lain untuk membeli banglo dan kereta baru?

Sedarlah rakyat Kelantan… Negeri Terengganu dan Kedah sudah lama membangun di bawah Barisan Nasional… Kini Kedah menghampiri Kelantan apabila ditadbir oleh PAS… Selangor juga yang merupakan antara negeri yang terkaya juga dikhabarkan bakal muflis… Bayangkan sebuah negeri boleh diisytiharkan muflis… Jika tidak kerana bantuan kerajaan Persekutuan, Kelantan sudah lama muflis… Menanggung hutang piutang lama yang menimbun seperti gunung… Bayangkan berapa banyak hutang kerajaan Kelantan dengan Kerajaan Persekutuan? Sedikit pun Kerajaan Persekutuan tak pernah ungkit dan menuntut hutang tersebut dibayar oleh Kerajaan Kelantan. Adakah mahu dikatakan Kerajaan Persekutuan zalim lagi? Kerajaan Persekutuan sudah bersikap toleransi dan boleh bertolak-ansur… Sedarlah…

Manakah janji Kerajaan Kelantan mahu menyediakan kemudahan air bersih? Kerajaan Kelantan hanya pandai menabur janji dengan mengatakan 17 tahun lagi baru rakyat Kelantan menikmati kemudahan air bersih, sedangkan negeri-negeri lain di bawah Barisan Nasional sudah lama menikmati kemudahan air bersih… Manakah janji-janji Kerajaan PAS Kelantan yang mendabik dada kononnya merupakan kerajaan berkebajikan… Adakah hanya kebajikan ditabur untuk orang kafir hingga berhala-berhala banyak dibina mengalahkan masjid tingginya? Bukankah Kerajaan PAS Kelantan sendiri yang zalim? Menzalimi rakyat kerana gagal menyediakan kemudahan air yang bersih. Zalim kerana gagal menyediakan masjid-masjid baru yang lebih selesa bagi menggantikan masjid yang lama?

eXception: Lihat Dunia Dari Mata Burung Atau Lihat Dari Dalam Tempurung… Mana Satu Engkau Pilih?


Leave a Reply


Hit Counter provided by Orange County SEO

Switch to our mobile site